Mereu am fost captivat de puterea cuvintelor, de modul în care sunt împrumutate și adoptate în vocabulare străine, dar mai ales de influența pe care o exercită asupra noastră.
Haidem să luăm exemplul banilor:
În limba română, actul de a pune bani deoparte este descris ca “a economisi”, în timp ce în engleză, este exprimat prin “to save” (a salva). Personal, conceptul de a economisi nu mi-a stârnit niciodată inspirația. Ce vreau să spun, să economisesc pentru ce? Ce am eu de-a face cu economia? Însă, ideea de a salva bani m-a determinat să reflectez mai profund. De ce să salvez bani și, mai important, de cine?
Haideți să realizăm un exercițiu împreună: Gândiți-vă la suma de bani care v-a trecut prin mână până acum – salarii, bonusuri, alocații, cadouri, comisioane, bani extra, etc. Apoi, comparați această sumă cu ce aveți acum. Am plătit pe toată lumea, ne-am ales cu experiențele, însă monetar vorbind, ne-am cam lăsat pe ultimul loc. Haideți să schimbăm asta, cel mai bun moment a fost ieri, al doilea cel mai bun moment….e azi!
Să calculăm și valoarea noastră netă, adică să scădem datoriile (ipotecă, credite) din totalul activelor (bunuri, cash, investiții). Interesant este că un sold pozitiv nu este întotdeauna benefic, și unul negativ nu este întotdeauna nociv. Contextul este esențial.
Conceptul de “gamification” sugerează transformarea oricărui aspect într-un joc, abordare pe care o aplic și când vine vorba de bani și finanțe personale. Nimeni nu se simte inspirat atunci când vorbește despre contul de lei la banca X, cu IBAN-ul RO12… Așa că am redenumit contul Cash Flow în aplicația de internet banking – parcă sună altfel, nu?
La o altă bancă, am contul “F.U. Money” – bani cu care pot face orice, fără repercusiuni, fără regret. Portofoliul meu de investiții pe bursă este “La Grande Armée” (Armata cea Mare, în franceză), condusă de Împăratul Napoleon. Fiecare euro este un soldat, iar armata recrutează noi “soldați” (dividende, dobânzi) atâta timp cât soldații rămân pe front, și bătăliile sunt alese cu grijă. Momentan, armata mea numără 39.551,96 de “soldați”, însă mai am de parcurs distanța până să-l depășesc pe Napoleon (aproximativ 600.000).
Pe 5 februarie, urmează să mi se alăture 700 de “ostași”.
Voi împărtăși cu voi nu doar unde vor fi investiți, ci mai ales de ce…
Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *